PHONE: 2356-0404 2356-1998

# SIR GURUDAS MAHAVIDYALAYA

(ACCREDITED BY NAAC WITH GRADE-B)
33/6/1, BIPLABI BARIN GHOSH SARANI, ULTADANGA, MURARI PUKUR,
KOLKATA - 700067

No. SGM/	Date2/	/11	/2020

# Internal Examination Routine, Nov-Dec' 2020

It is hereby notified that BA/BSc/B.Com(Hon/Gen) (CBCS(sem-2&4 and 1+1+1 system, part-I & II) (Regular/supplementary) Examinations will be held from 1<sup>st</sup> Dec,2020. All examination will be held online mode. Student who completed SEM-VI or Part 3 (1+1+1 system) can appear all exam if they have backlog.

The details examination procedure (Distribution of Question & submission of Answers scripts ) will be uploaded later at same place of site.

Details schedule of exam is given below.

Principal
Sir Gurudas Mahavidyalaya
Kolkata-700067

#### Internal Examination Routine, Nov-Dec' 2020

For all candidates appearing as a whole in B.Com Semester-II and Semester-IV Examinations (all fresh candidates), as per relevant CSR and for candidates who have not cleared one or more subjects/courses of previous B.Com Semester- II / IV examinations or failed to appear in any of their previous B.Com even Semester examinations.

#### B.Com. (Honours + General), Year 1: Semester II

Code	Subjects	Marks	Date of Examination	Duration	Time
GE 2.1 Chg	E-Commerce & Business	40	01.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 Noon)
	Communication (20+20)	(MCQ)			1 <sup>st</sup> Half
CC2.1 Chg	Company Law	40	02.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 Noon)
		(MCQ)			1 <sup>st</sup> Half
CC 2.2 Chg	Marketing Management and	40	03.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 Noon)
	Human Resource Management				1 <sup>st</sup> Half
	(20+20)	(MCQ)			
	Cost and Management Accounting				
CC 2.1Ch +	- I	40	04.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
		(Non-			
Cg		MCQ)			1 <sup>st</sup> Half
AECC 2.1	Environmental Studies	25	12.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 Noon)
Chg		(MCQ)			1 <sup>st</sup> Half

#### B.Com. (Honours + General). Year 2: Semester IV

Code	Subjects	Marks	Date of Examination	Duration	Time
GE 44 G	\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \	10		4 **	(2.20. D.) (
GE 4.1 Chg	Microeconomics II & Indian Economy (20+20)	40 (MCQ)	01.12.2020	1 Hour	(2.30 P.M. to 3.30 P.M.) 2nd Half
CC 4.1 Chg	Entrepreneurship Development and Business Ethics (20+20)	40	02.12.2020	1 Hour	(2.30 P.M. to 3.30 P.M.) 2nd Half
		(MCQ)			
CC 4.1 Ch + Cg	Taxation I	40 (Non- MCQ)	03.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.) 2nd Half
CC 4.2 Ch + Cg	Cost and Management Accounting -II	40 (Non- MCQ)	04.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 430 P.M.) 2nd Half

ALL BA/BSc/BCOM (H/G) (Sem-2) students must upload their AECC(ENVS) project through departmenal emaild on 13.12.2020

Principal

No project report will be accepted after 13.12.2020

#### Internal Examination Routine, Nov-Dec' 2020

For candidates who have failed in one or more subjects/courses of previous B.Com. Semester I/III/V examinations or could not appear in any of their previous B.Com odd Semester examinations and who have already cleared B.Com Semester-VI Examination, 2020.

B.Com. (Hons. + General), Year 1: Semester I

Code	Subjects	Marks	Date of Examination	Duration	Time
AECC 1.1Chg	Communicative English (20) + Modern Indian Language (MIL/Alternative English) (20)	40 (MCQ)	14.12.2020	(1 + 1) Hours	(11.00 A.M. to 12.00 P.M.) + (12:00 P.M to 1:00 P.M)
GE 1.1 Chg	Microeconomics I & Statistics (20+20)	40 (MCQ)	05.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 P.M.) 1 <sup>st</sup> Half
CC 1.1 Chg	Business Laws	40 (MCQ)	05.12.2020	1 Hour	(2.30 P.M. to 3.30 P.M.) 2nd Half
CC 1.2 Chg	Principles of Management	40 (MCQ)	07.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 P.M.) 1 <sup>st</sup> Half
CC 1.1 Ch + Cg	Financial Accounting - I	40 (Non- MCQ)	07.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.) 2nd Half

B.Com. (Hons. + General), Year 2: Semester III

B.Com. (Hons. + General), Year 2: Semester III						
Code	Subjects	Marks	Date of Examination	Duration	Time	
SEC 3.1 Chg	Information Technology & Its	40		1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 P.M.)	
SEC 3.1 Clig	Application in Business	(MCQ)	08.12.2020	1 Hour	1 <sup>st</sup> Half	
GE 3.1 Chg	Business Mathematics & Statistics	40	08.12.2020	1 Hour	(2.30 P.M. to 3.30 P.M.) 2nd Half	
		(MCQ)				
CC3.1 Ch + Cg	Financial Accounting II	40 (Non- MCQ)	09.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)  1 <sup>st</sup> Half	
CC3.2 Ch (Hons. Only)	Indian Financial System	40 (Non- MCQ)	09.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.) 2nd Half	

# B.Com. (Hons. + General), Year 3: Semester V

Code	Subjects	Marks	Date of Examination	Duration	Time
CC 5.1Ch + Cg	Auditing & Assurance	40 (Non- MCQ)	10.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)  1 <sup>st</sup> Half
CC 5.2 Ch  (Hons.) + DSE 5.1A (General)	Taxation II	40 (Non- MCQ)	10.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)  2nd Half
DSE 5.1 A (Honours Only)	Economics II and Ad Business Mathematics (20+20)	40 (Non- MCQ)	11.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.) 1 <sup>st</sup> Half
DSE 5.2 A (Honours + General)	Corporate Accounting	(Non-MCQ)	11.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)  2nd Half

#### Internal Examination Routine, Nov-Dec' 2020

For candidates appearing as a whole in B.Com Part-I and Part-II Examinations or for candidates who have previously failed in one or more papers/ subjects (as the case may be) either in B.Com Part-II or Part-II or both, but have cleared B.Com Part-III examination.

#### B.Com Part - I (Honours + General)

Subjects	Marks	Date of	Duration	Time
		Examination		
Communicative English (25)	25	14.12.2020	1 Hour	(11.00 A.M. to 12.00 Noon.)
(CME				
C)				et
				1 <sup>st</sup> Half
Financial Accounting I	50	01.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
(C11G)				1 <sup>st</sup> Half
Business Regulatory Framework	50	01.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
(C12G)				2 <sup>nd</sup> Half
Principles of Management &	50	02.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
Business Communication (C13G)				1 <sup>st</sup> Half
Economics I	50	02.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
(C14G)				2 <sup>nd</sup> Half
Business Mathematics & Statistics	50	03.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
(C15G)				1 <sup>st</sup> Half

#### B.Com Part – I (Honours + General)

Subjects	Marks	Date of Duration		Time
		Examination		
BNGL / HINL /	25	14.12.2020	1 Hour	(2.30 P.M. to 3.30 P.M.)
Alternative English (25)				2 <sup>nd</sup> Half

## **B.Com Part – II (Honours + General)**

Subjects	Marks	Date of	Duration	Time
		Examination		
Information Technology &	50	04.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
Its Application in Business (C21G)				1 <sup>st</sup> Half
Principles of Marketing & e-	50	04.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
Commerce (C22G)				2nd Half

## B.Com Part – II (Honours Only)

Subjects	Marks	Date of	Duration	Time
		Examination		
Auditing (C21A)	50	05.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
				1 <sup>st</sup> Half
Financial Accounting II (C22A)	50	05.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
				2nd Half
Direct & Indirect Taxation (C23A)	50	07.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
				1 <sup>st</sup> Half
Cost & Management Accounting	50	07.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
(C24A)				2nd Half

# B.Com Part – II (General Only)

Subjects	Marks	Date of	Duration	Time
		Examination		
Financial Accounting II	50	05.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
(C23G)				1 <sup>st</sup> Half
Direct & Indirect Taxation	50	05.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
(C24G)				2nd Half
Cost & Management Accounting I	50	07.12.2020	2 Hours	(11.00 A.M. to 1.00 P.M.)
(C25G)				1 <sup>st</sup> Half
Auditing	50	07.12.2020	2 Hours	(2.30 P.M. to 4.30 P.M.)
(C26G)				2nd Half

(In case of B. Com Part – I and Part – II, all question will be Non-MCQ)

		BA ( Honours)			
	Semester 2	Semester 4	1 <sup>st</sup> Year (P-I)	2 <sup>nd</sup> Year (P-II, P-III)	
	11.00 AM to 1:00 PM	2:30 to 4:30 PM	11.00 AM to 1:00 PM	2:30 to 4:30 PM	
1.12.2020	CC-3	CC-8	P-I	P-III	
2.12.2020	CC-4	CC-9	P-II	P-IV	
3.12.2020	AECC(ENVS)  1 Hour	CC-10			
11.12.2020			Language 1 :Beng/ Hindi Language 2: Eng (One Hour Each)		
		BA (GEN) Paper			
	Semester 2	Semester 4	1 <sup>st</sup> Year (P-I)	2 <sup>nd</sup> Yea	<mark>r (P-II,P-III)</mark>
	10.00 AM to 12:00 PM	3.00PM to 5:00 PM	12.30 PM 2:30 PM	10:00 AM to 12: PM	3:00 PM -5: 00 PM
4.12.2020	CC2/GE2 BNGG	CC4/GE-4 BNGG	P-I (GEN) BNGG	P-I I(GEN) BNGG	P-II I(GEN) BNGG
5.12.2020	CC2/GE2 EDCG	CC4/GE4 EDCG	P-I (GEN) EDCG	P-II (GEN) EDCG	P-III (GEN) EDCG
7.12.2020	CC-2/GE-2 HISG	CC-4/GE-4 HISG	P-I (GEN) HISG	P-I I(GEN) HISG	P-II I(GEN) HISG
8.12.2020	CC-2/GE-2 PLSG	CC-4/GE-4 PLSG	P-I (GEN) PLSG	P-II (GEN) PLSG	P-III (GEN) PLSG
9.12.2020	CC-2/GE-2 SANG/ ECOG	CC-4/GE-4 SANG/ ECOG	P-I (GEN) SANG/ ECOG	P-II (GEN) SANG/ECOG	P-III (GEN) SANG / ECOG
10.12.2020	CC-2/GE-2 ENGG	CC-4/GE-4 ENGG	P-I (GEN) ENGG	P-II (GEN) ENGG	P-III (GEN) ENGG
11.12.2020	AECC(ENVS)  1 Hour	LCC (Time -11.00 AM to 1 PM )  SEC- (All Honours & General Sub) (Arts & Sc) 2:30 to 4:30 PM	Language 1: Beng / Hindi Language 2: Eng (One Hour Each)		

<sup>•</sup> LCC Paper will be conducted at 11:00 AM to 1 PM & SEC Paper will be from 3:00 PM to 5:00 PM

ALL BA/BSc/ BCOM (H/G) (Sem-2) students must upload their AECC(ENVS) project through departmenal emai id on 13.12.2020

No project report will be accepted after 13.12.2020

		BSc. ( Honours)			
	Semester 2	Semester 4	1 <sup>st</sup> Year (P-I)	2 <sup>nd</sup> Year (P-II,P- III)	
	11.00 AM to 1:00 PM	2:30 to 4:30 PM	11.00 AM to 1:00 PM	2:30 to 4:30 PM	
1.12.2020	CC-3	CC-8	P-I	P-III	
2.12.2020	CC-4	CC-9	P-II	P-IV	
3.12.2020	AECC(ENVS)  1 Hour	CC-10			
11.12.2020			Language 1 :Beng/ Hindi Language 2: Eng (One Hour Each)		
	BSc (GEN) Paper Semester 2 Semester 4 1 <sup>st</sup> Year (P-I) 2		and Voc	2 <sup>nd</sup> Year (P-II,P-III)	
	10.00 AM to 12:00 PM	3.00PM to 5:00 PM	12.30 PM 2:30 PM	10:00 AM to 12: PM	3:00 PM -5: 00 PM
4.12.2020	CC2/GE2 PHSG	CC4/GE-4 PHSG	P-I (GEN) PHSG	P-I I(GEN) PHSG	P-III(GEN) PHSG
5.12.2020	CC2/GE2 CEMG	CC4/GE4 CEMG	P-I (GEN) CEMG	P-II (GEN) CEMG	PIIII (GEN) CEMG
7.12.2020	CC-2/GE-2 MTMG	CC-4/GE-4 MTMG	P-I (GEN) MTMG	P-I I(GEN) MTMG	P-I II(GEN) MTMG
8.12.2020	CC-2/GE-2 CMSG	CC-4/GE-4 CMSG	P-I (GEN) CMSG	P-II (GEN) CMSG	P-III (GEN) CMSG
9.12.2020	CC-2/GE-2 ECOG	CC-4/GE-4 ECOG	P-I (GEN) ECOG	P-II (GEN) ECOG	P-II I(GEN) ECOG
11.12.2020	AECC(ENVS)  1 Hour	SEC- (All Honours & General Sub) (Arts & Sc) 3:00 to 5:00 PM	Language 1: Beng/ Hindi Language 2: Eng (One Hour Each)		

ALL BA/BSc/ BCOM (H/G) (Sem-2) students must upload their AECC(ENVS) project through departmenal emai id on 13.12.20

No project report will be accepted after 13.12.2020